Hogyan győzd le a pénzügyi tanácsadókkal szembeni ellenállásodat?
Írta: Pintér-Szabó Eszter Dátum: 2017.08.03.
Megosztás:

Az emberek többsége, ha meghallja azt a szót, hogy pénzügyi tanácsadó valaki, vagy pénzügyekkel foglalkozik, hát vannak kivételek, de a többség azonnal szinte lézeres védőrácsokkal vérteződik fel, amin áthatolni egyenlő a lehetetlennel.

 
Akik keményebb előítéletekkel élnek a pénzügyi tanácsadókkal kapcsolatban, ők akár fizikális tüneteket is produkálhatnak (gyormorszorító érzés, összefont kar stb.) ami mögött erős utálat, undor húzódik meg. Ez sokszor kifejeződik a kommunikációban is: Na ne már…, Te is ilyen hülyeséggel foglalkozol?, Ugye nem biztosítást árulsz?, Ennyire rosszul megy?, Beszerveztek valahova?, Ügynök lettél? , Hagyj békén, nincs pénzem! és folytathatnánk.

Hát kérem szépen ez nem csoda, hiszen az elmúlt 15-20 év meglehetősen megtépázta a szakma presztízsét. Most abba ne menjünk bele, hogy mi vezetett ide, de bizonyára szinte mindannyian találkoztunk már magát pénzügyi tanácsadónak tituláló emberrel, aki vagy az ismerősünkként ült le velünk „gyakorolni” rajtunk a szakmát, vagy valahogy megszerezve az elérhetőségünket le akart nyomni a torkunkon egy-két biztosítást, befektetést. 

Hát ez itt a nagy probléma. Ugyanis a szakma korántsem erről szólna, főleg nem a fő üzenete!

Hiszen ha életünk bármely területét nézzük, legyen az munka, párkapcsolat, családtervezés, gyermekvállalás, szabadidő, a minőségi szinthez elengedhetetlen nem csak a megfelelő mennyiségű pénz, de a pénzügyek tervezése is. Eljutott oda a világ, hogy akármiben vagyunk jók, fejlődésünk megreked egy szinten, ha a pénzügyeinkkel nem kezdünk el foglalkozni.
Ja és hogy egyre bonyolultabbak a pénzügyek? Persze. Meg egyre szerteágazóbb ismeretekre van hozzá szükség? Igen. Nyugaton mind a tanácsadásnak, sőt már a női pénzügyeknek is (igen léteznek már külön nőkre szabott pénzügyi tervek, termékek) kialakult az a kultúrája, mely hozzájárul ahhoz, hogy a pénz és a pénzügyek természetes módon legyenek az élet részei, ne pedig egy túlmisztifikált tabutémaként. …És ez nem azon múlik, hogy ki milyen anyagi helyzetben van, mennyit keres.

Azon múlik, hogy elgondolkodunk-e mi, potenciális ügyfelek azon, hogy túllépjünk a tanácsadókkal szembeni utálatunkon, nyitunk-e az újabb ismeretek felé és magunk mögött hagyjuk a múltbeli rossz tapasztalatokat, és azon, hogy a tanácsadói szakma túllép-e a múltból hozott berögződéseken, szemléleten és képes-e megújulni minőségi módon. 

Penzugyi tanacsadas

Kezdjük el, és nézzük meg honnan is indulna a rossz tapasztalatok miatt ellenállásunk feloldása:

1. Először is bárhol is tartasz (legyél akár anyagi csődben, vagy legyen éppen virágzó vállalkozásod, stabil jövedelmed) az első az, hogy felismerd, jelenleg muszáj foglalkoznod a pénzügyeiddel, mert az életed és a gyermekeid életének is részét képezi. Ha azért nem foglalkozol vele, mert utálod a tanácsadókat, hidd el, nem nekik lesz rosszabb később… a Te pénzügyeidért Te vagy a felelős!

2. Ha elfogadod azt, hogy nincs más választás, létezik a pénz, vannak pénzügyeid, ezt követően energiát kell tenned bele, mint az életed bármely területébe, ha azt akarod, hogy jól működjön. Röviden érdemes végiggondolnod, hogy mit gondolsz a pénzről és pénzügyekről, hiszen a tanácsadókkal szembeni ellenállás nem csak személyekhez, de pénzzel szembeni ellenállással is kapcsolatban lehet.

A pénz van, létezik. Ez tény. Ha negatív érzelmeket és gondolatokat társítasz hozzá, az nem fog ezen a tényen változtatni. Próbálj meg objektíven tekinteni rá, akkor fogod tudni kezelni és működtetni is! Rendezd a pénzzel és a pénzügyekkel a viszonyodat! Ha kihívásként, játékként tekintesz a pénzügyekre, mint egy társasjátékra, akkor érzelemmentesen és később akár pozitív érzelmekkel fogsz tudni döntéseket hozni róla! Játsz pénzügyi társasjátékokkal, nagyon sokat tudnak ebben a témában segíteni! (Gazdálkodj okosan, Monopoly, Hotel, Cash Flow)

3. Ha a tudatosítás és a szándék már megvan benned, legyőzted a pénzzel kapcsolatos negatív érzéseidet, akkor több út van.
A. Mindent magad kezdesz el intézni.
Elkezded képezni magadat pénzügyekben. Megismerkedsz a pénzügyi termékek világával olyan mélyen, hogy a megszerzett információk alapján hozhass számodra jó döntéseket. Lehet, hogy még tőzsde, közvetítői és egyéb tanfolyamokat is elvégzel, jogosultságot szerzel a pénzügyi termékek megkötésére, és házon belül, otthon intézel mindent.
B. Képezed magadat annyira, hogy tanácsadó segítségével objektíven és reálisan tudj pénzügyileg tervezni és dönteni.
A képzés itt sem marad el, elkezdesz annyi információt szerezni a pénzügyi fogalmakról, termékekről, ami a mindennapos pénzügyeidhez szükséges.
Elkezded növelni a pénzügyi intelligenciádat! Nem biztos, hogy belemélyedsz a részletekbe, illetve csak akkor, ha az adott téma, termék a saját pénzügyeidet érinti. Nem zárkózol el a tanácsadótól, de óvatos vagy és szűröd az információkat. A tanácsadó inkább információforrás, mintsem értékesítő számodra.
C. Tanácsadót veszel igénybe, de nem foglalkozol a pénzügyekkel más módon.

Az A eset járható út, bár meglehetősen ritka. Rossz tapasztalatim után én elindultam ezen az úton, de rá kellett jönnöm, hogy ahelyett, hogy mindent tudni akarnék egy adott területről, és ezzel rengeteg energiát és időt veszek el az életemből, jobban járok, ha legyőzöm az ellenállásomat és elkezdek újra bízni magamban és a tanácsadásban.

4. Ha úgy döntöttél, hogy pénzügyeidben vagy bizonyos területeiben (biztosítás, lakástakarék, vállalati megoldások, nyugdíjtervezés, megtakarítás gyermekekre stb.) tanácsadóra lenne szükséged, vedd sorra azt, hogy mit gondolsz a tanácsadókról! FONTOS! Az, hogy mit gondolsz általában a tanácsadókról, alapvetően meg fogja határozni a beszélgetést és a találkozást bárkivel! Így mielőtt esélyt adhatnál egy tanácsadónak, magadat is érdemes olyan helyzetbe hozni, hogy az előítéleteid ne gátolják meg az esetleges pozitív kapcsolatot!

5. Tudatosítsd azt, hogy az, amit eddig gondoltál, az az eddigi rossz tapasztalataidra épült! Ez nem jelenti azt, hogy innentől is így kell lennie, sem a véleményednek, sem pedig a tapasztalatodnak!

6. Keress egy olyan tanácsadót (FONTOS, HOGY LÁSD A FOTÓJÁT IS, NE CSAK TELEFONON BESZÉLJ VELE. A KÉPEK SOKSZOR BESZÉDESEBBEK), aki mind a fotója, mind a hangja, mind pedig a stílusa alapján elsőre szimpatikusnak tűnik! Ez nem jelenti azt, hogy biztos, hogy ő lesz a tanácsadód, de az első lépést megtetted magadért!

7. A szimpátia mellett nézd meg azt, hogy melyik céggel áll kapcsolatban! Nézd meg a cég honlapját, a filozófiáját és azt, hogy amit érzel és látsz, passzol-e hozzád!
A személlyel leszel kapcsolatban, de a személyek cégekhez kapcsolódnak és bizonyos értékrendet képviselnek, és ezt nem hagyhatod figyelmen kívül. Hiába lesz szimpatikus a személy, ha az ügyintézésben, az ügyfélkapcsolatokban stb. a cége fennakadásokat fog később okozni.

8. Ha eddig eljutottál, akkor add meg az esélyt arra, hogy egyszer találkozzatok. Ne szánj a beszélgetésre 20 percnél többet, mert egy jó tanácsadó először úgyis téged akar megismerni, az igényeidet nézi és azt, hogy tudtok-e szakmailag és emberileg kapcsolódni! Ha eljuttok oda, ajánlatot úgyis emailben fog küldeni vagy a következő találkozón beszélitek át.

9. Ha szimpatikus és átment a szűrőiden, és a beszélgetésen is úgy érzed, hogy nem mindenáron eladnak neked, hanem tényleg minőségi módon ügyfélnek tekintenek, akkor lépj tovább vele!

10. Figyelj mindig arra, hogy betartja-e, amit ígér és mond! Ha kértél anyagot, átküldi-e, ha kértél telefonhívást, hív-e, ha nem érsz rá, csak sokkal később, jegyezte-e stb.

11. Tudatosítsd, hogy ő is ember, hibázhat, és pont emiatt ne a rosszat keresd benne, hanem bízz a jó szándékaiban! Ha hibázott, nézd meg, hogy kezeli, vállalja-e stb. Ezekből az apró jelekből emberileg is jobban megismerheted, ami a fő alapja lesz a hosszú távú kapcsolatoknak! Ha idáig eljutottál, akkor jó eséllyel találtál egy korrekt tanácsadót és legyőzted az ellenállásodat! Gratulálok!

A fenti pontokat gyakorlati, saját tapasztalatok alapján szedtem össze  Amint látod, nem csak cselekvést, de önmunkát is igényel a folyamat, de manapság már csak így lehet a pénzügyekben is fejlődni és előrelépni!

Megosztás: