Adósságból az anyagi függetlenség felé – 2. Azonosítsd be a családi mintáidat!
Írta: Pintér-Szabó Eszter Dátum: 2017.09.25.
Megosztás:

Amennyiben követed a pénzügyi tudatosság növeléséről szóló cikkeket, olvashattad, elsőként a helyzeted beazonosítása az, amit mindenképpen el kell végezned. Ahogy egy vállalkozás indításánál, vagy akár a családi nyaralás megtervezésénél is az egyik legfontosabb lépés az, hogy tudd, honnan indulsz és hova akarsz eljutni.

Ha feltártad az alap információkat (bevételek, kiadások, adósságok, pénzügyi helyzeteddel kapcsolatos érzések stb. /lásd. előző cikk/), kezdődhet a folyamatnak egy izgalmas része. Kutakodni fogsz egy kicsit a múltadban és a családi pénzügyi dolgokban. Na nem kell a nagyi ágyneműtartóban tartott pénzes dobozát nyitogatni (az én nagyszüleimnél ez volt a megtakarítási forma), vagy a szülők bankszámláit vizsgálni, pusztán azt fogod megnézni, hogy a helyzet, amiben vagy, milyen szokásoknak, hitrendszernek volt köszönhető, hogy kialakult.

Legyél akárhány éves, legyen katasztrofális vagy virágzó a pénzügyi helyzeted, tudd, hogy ha eddig nem dolgoztál tudatosan a pénzügyi hitrendszereden és utána a pénzügyeid alakításán, minden, de tényleg minden, amit eddig létrehoztál a pénzügyeiddel kapcsolatban a tudatalatti hitrendszered által jött létre, nyilvánult meg a cselekedeteidben és az eredményeidben.
És ha most felmerülne benned a gondolat, hogy persze, könnyű azoknak, akik beleszületnek a gazdagságba, mert ott biztos, hogy soha nincsenek anyagi gondok, megnyugtatlak, hogy nekik más feladatuk van, és attól, hogy valaki beleszületik a pénzbőségbe még hozhat téves értékrendet és hitrendszert.

A következő feladatok elvégzéséhez mindenképpen szánj nyugodt körülmények közt elegendő időt. A válaszokat, amik azonnal vagy esetleg később jönnek fel benned, mindenképpen írd le, mert ez lesz a kiindulási alapja a helyes hitrendszered kialakításának.A családi pénzügyi mintáid beazonosítása során különböző érzelmek fognak feljönni benned. Lesz olyan dolog, ami örömmel fog eltölteni, esetleg büszkeséggel, és lesz, ami feszültséget, frusztrációt, adott esetben dühöt, haragot fog kiváltani belőled. Az önvizsgálat során beazonosított érzelmeket szintén írd majd le!

Ezekben a feladatokban a családi pénzügyi mintáidat fogod feltárni. Majd látni fogod, hogy más lesz a minta női oldalon és más a férfi oldalon. Javasolnám, hogy ha lehetőség van rá, akkor nagyszülői szintig vizsgáld a dolgot, mert érdekes következtetésekre fogsz jutni később majd általa!

1. Határozd el, hogy megcsinálod a feladatot, és szánj legalább egy nyugodt 30-40 percet a gyakorlatra! Szükséged lesz papírra és tollra és emellett türelemre és kitartásra is

2. Első körben az apai és az anyai pénzügyi mintáidat fogod beazonosítani. Oszd fel két részre a lapot és írd fel, hogy APAI MINTÁK, és ANYAI MINTÁK az egyik-egyik rész tetejére.

3. A következőkben olyan mondatokat kell befejezned mindkét oldalon, melyeket, ha mélyen végig fogsz gondolni, látni fogod, hogy mik rögzültek nálad is a pénzügyekkel kapcsolatban a családban:

A mondatok a következők (mindkét oldalra írd fel kézzel a teljes mondatot kiegészítve):
– Apám/anyám azt gondolta a pénzről, hogy …
– Apám/anyám azt gondolta a gazdagokról, hogy …
– Apám/anyám azt gondolta a szegényekről, hogy …
– Apám/anyám a pénzt úgy kezelte, hogy …
– Apámat/anyámat gyakran láttam a pénzzel kapcsolatban …
– Apám/anyám a családi kasszát úgy kezelte, hogy …
– A legfontosabb mondat, amit apám/anyám a pénzzel kapcsolatban sokszor mondott …
– A legfőbb tanítás, amit apámtól/anyámtól a pénzzel kapcsolatban hallottam …

Írj le mindent, ami feljön benned és eszedbe jut!

Írd le azt, ami rögtön jön, és fontos, hogy szánj időt arra, hogy csendben mélyen elgondolkodj a dolgokon, mert sok mindent találhatsz még, ami rögtön nem jött fel!
Ha több dolog jut eszedbe, írd le, ne állj meg egy mondatnál! Magyarországon, főként az 50-es, 60-as és idősebb korosztály döntő többségénél megjelenik a „pénzért keményen meg kell dolgozni”, „tisztességesen nem lehet meggazdagodni”, „a pénzből sosincs elég” stb. programok. Ha Te vagy a szüleid ebbe a generációba tartoztok, biztos, hogy fogsz találni hasonlókat a szülői mintáknál.

Érdekességekre bukkanhatsz női és férfi minták terén is:
Ki kezelte a pénzt a családban?
Ki vitte haza a pénzt?
Ki hozhatott döntéseket pénzügyi téren?
Közös kassza volt vagy mindenki maga kezelte a pénzt?

Az én szüleimnél akkor változott meg a pénzügyi minta, amikor közös vállalkozásba kezdtek. Addig is közös kassza volt és egyenrangú felekként, egy csapatként kezeltek mindent, és döntéseket is együtt hoztak. A közös vállalkozás elindításánál a minta megváltozott. Egy helyről folyt be a pénz, elvileg közös volt, ám a vállalkozást szakmailag az apám vezette, minden más (könyvelés, adminisztráció, banki ügyek) az anyám feladata volt. Fura mód ez egy idő után oda vezetett, hogy az apám oldaláról kialakult az az érzés, hogy ő teremti a pénzt, így ő is rendelkezhet vele, míg az anyám – bár az ő munkája ugyanolyan szükséges és nélkülözhetetlen volt a cég működéséhez – alárendelt helyzebe került pénzügyi döntések terén. A pénzteremtő képességébe vetett hite teljesen eltűnt ezáltal az évek alatt, amit később nagy munkával tudott visszahozni, ami az önbecsülését is ismét építette.
A példát azért hozom csak, hogy érdemes neked is vizsgálnod a folyamatokat is, amik a családodban lezajlottak:

Voltak-e pénzügyi nehézségek?
Azt hogy kezelték?
Voltak-e olyan időszakok, amikor nagyon jött a pénz?
Azt hogy kezelték?
Ha a családodban voltak anyagilag szűkös és bőséges idők is, nézd meg, hogy hogy változott a szüleid viselkedése, kommunikációja az egyes szakaszokban!
Ismételném, hogy a feladat elvégzése közben figyeld a feljövő érzéseidet. Nálam, amikor beazonosítottam, hogy mindkét oldalról hozom a „pénzért keményen meg kell dolgozni” mintát, akkor végtelen dühöt éreztem, mert láttam azt, hogy a világban sokan és sokféle módon nem keményen, hanem örömmel és nem sokat, hanem hatékonyan dolgoznak, sőt a többségük a pénzt dolgoztatja.

Fontos, hogy sem a feladat közben, sem utána ne legyen benned harag, ítélet, vádaskodás a szüleiddel és magaddal kapcsolatban! Nem az lesz a kérdés, hogy honnan indulsz, hidd el, hanem az, hogy milyen lépéseket fogsz tenni innentől a jövőbeni pénzügyi helyzeted érdekében. A feltárt minták nagy része valószínű, hogy megjelent az eddigi pénzügyi modelledben. Ne bántsd magadat, ha nem tetszik a kép! Azon kevesek közé tartozol így is, akik már elkezdtek tudatosodni pénzügyekben és növelik a pénzügyi intelligenciájukat is.
Amennyiben még mélyebbre akarsz ásni, nézd meg a nagyszülői mintáidat is a fentiek alapján.
A feladatok elvégzése egy képet foga adni neked arról, hogy miben gyökerezik a jelenlegi helyzeted és pénzügyi téren a cselekedeteidet alapvetően mi motiválja.
Légy büszke magadra, mert azzal, hogy megvizsgáltad a családi mintáidat, már egy lépéssel előbbre vagy tudatosságban.

4. A feladat befejezéseként, nincs más hátra, mint hangosan elmondanod az alábbi két mondatot:

“Amit a pénzről hallottam, nem feltétlenül igaz. Úgy döntök, hogy új gondolkodásmódot választok, amely támogatja a boldogságomat és a sikerességemet.”
“Amit eddig lemásoltam a pénzzel kapcsolatos viselkedésről, az a szüleim módszere. Én a saját utamat követem.„
(Forrás: T. Harv Eker: A milliomos elme titkai)

A következő cikkben a meglévő és működő saját pénzügyi modelledet fogod tudni feltárni, és egyben átalakítani.

A cikksorozat előzményei:

1. Nézz szembe a valósággal! – Adósságból az anyagi függetlenség felé

Megosztás: