Miért fontos, hogy nőként tudatosan kezeld a pénzügyeidet?
Írta: Pintér-Szabó Eszter Dátum: 2017.08.13.
Megosztás:

A pénzügyek, a pénz kezelése, elköltése, befektetése tipikusan férfiak uralta terület ma Magyarországon. A társadalmi szokások, a kulturális sajátosságok egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy korábbi évtizedek rögzült mintái alapján a jövedelemtermeléssel és -elosztással kapcsolatos kérdések a férfiak döntési körébe tartoztak.

A nők munkába állása, a kétkeresős családmodell, a egyfős háztartások növekvő száma elindította azt a folyamatot, hogy a nők is szépen lassan közelebb kerültek a pénzügyi döntésekhez.Nemzetközi felmérések azonban még az elmúlt években is azt mutatták, hogy a nők, főként a klasszikus családmodellekben döntően a jövedelemelköltés témába vonódtak be, a befektetési, megtakarítási témákban továbbra sem kaptak beleszólási jogot.

A pénz, mint olyan, annyira tabutémának számít a nők döntő többségénél manapság is, hogy a Fidelity Investments 2016-os felmérése alapján (Forrás), 10-ből 8 nő egyáltalán nem beszél más nőkkel pénzügyekről, holott tudvalevő, hogy a nők a párkapcsolati és magánéleti témák legintimebb részleteit is megosztják a barátnőikkel. Ugyanakkor 92%-uk szívesen szerezne információkat pénzügyi területen. A nők pénzügyekkel kapcsolatos viselkedése ugyanis gyökeresen eltér a férfiakétól.

• Sokkal jobban törekednek a biztonságra
• Több érzelmet visznek a döntésekbe
• Jobban diverzifikálják a befektetéseket (főként bankbetét, nyugdíjcél, gyermekek jövőkezdése, ingatlanok)
• Sokkal mélyebb és alaposabb információkat gyűjtenek a döntéseik előtt, és inkább a személyes tanácsadást preferálják a puszta tényinformációk helyett
• Hosszabb távon gondolkodnak

A Forbes évről évre közzéteszi a világ legbefolyásosabb nőinek listáját. A nemeztközi tendenciák egyértelműen afelé mutatnak, hogy egyrészt egyre több nő kerül be az üzleti világba és szerez kezelendő vagyont, másrészt a nők érdeklődési körébe egyre jobban bekerül a pénz és a pénzügyek. Több országban már nagyjából két-három évtizede kezdték felismerni azt, hogy a nők a pénzügyek terén másként viselkednek, hogy a vagyonos nők száma megköveteli azt, hogy tudatosan kezeljék a női ügyfeleket és speciális klubok és tanácsadói szolgáltatások jöttek létre nőket megcélozva. (Forrás) Magyarországon nem találhatunk még kifejezetten nőket megcélzó speciális pénzügyi szolgáltatásokat (akár termékeket vagy klubokat). Klubokból alakultak korábban offline és online klubok is, de tendenciaszerűen nem mondható el, hogy elindult volna még az a folyamat, mely a nők tudatos befektetővé válását eredményezné. A pénz tudatos kezelése a háztartási kiadások megfelelő kezelésével és a tudatos vásárlással indul. Itt érdemes elkezdeni a folyamatot, ebben a témában már sok-sok hasznos téma található magyar nyelven is az interneten (Fa Kinga anyagai, Bravúros Beosztók FB csoport stb.).

Miért lenne fontos az, hogy tudatosan kezeld nőként a pénzügyeidet?:

1. A pénz az életed része. Nem tudod kikerülni. Ha alkalmazott vagy, bánnod kell a fizetéseddel, ha vállalkozó, akkor meg a cég pénzügyeit kell legalább alapszinten kezelned, hogy növekedhess. Hivatkozhatsz arra, hogy Te azt csinálod, amit szeretsz és nem érdekel a pénz, de Te is tudod, hogy ez nem igaz! Ha meg is találtad azt, amiben kiteljesedsz, és erre egy kisvállalkozást indítaszt el, rögtön szembe fogod találni magadat a pénzügyekkel (cégalapítás, ügyvédi díjak, könyvelés, bevételek, kiadások, adók stb.)

2. Ha családban élsz, fontos lenne, hogy tudd, mi zajlik pénzügyi téren, hiszen kihat az életminőségedre (feltehetően nem azon kevesek közé tartozol, akik a férfitól várják el mind a jövedelem megtermelését, mind pedig annak minőségi elköltését, hogy az életszínvonalad biztosítva legyen. Ha pedig igen, akkor még inkább ideje elkezdened foglalkozni a pénzügyekkel, mert ha úgy hozná az élet, hogy egyedül maradsz, nagy kihívásokkal fogsz szembesülni pénzügyi téren). Vonódj be először a bevételek megismerésébe, a kiadások rendszerezésébe és kezelésébe, szerezz ismereteket, hogy magabiztosabbá válj ezen a téren!

3. A pénzhez való hozzáállásod, a pénzügyek kezelése mintaként fog szolgálni a gyermekeidnek is. Azt fogják másolni, amit Te csinálsz pénzügyi téren (főleg a lányod  ). Milyen mintát akarsz neki átadni? Aki a párjától várja a megoldást és tabuként tekint a pénzre, vagy aki magabiztosan kezeli a pénzügyeket és stabilan elboldogul a pénzügyi világban és tudtosan tervezi a jövőjét pénzügyi téren?

4. Kerülhetsz olyan élethelyzetbe, hogy vagy egyedül fogsz élni (akár szingliként, akár idősebb korban a házastárs elvesztése miatt stb.). Ilyenkor nincs más választásod, kezelned kell a pénzügyeidet! Ha alapból foglalkozol a pénzügyeiddel, nem fog ezekben a helyzetekben terhet okozni a kezelés, mert már otthonosan fogsz mozogni benne.

5. A váratlan élethelyzetekben nem csak a pénzügyeidet kell kezelni, de anyagilag is fel kell rájuk készülni. Ha tudatosan tervezed a pénzügyeidet, ahogy haladsz előre az ismeretekben és a pénzügyeidben, ki fogod alakítani azokat a szokásokat, melyek révén lesz rövid távú tartalékod, fel fogsz készülni a gyermekeid életkezdésére (lakás, oktatási költségek), felkészülsz arra, ha baleset, betegség vagy halál révén kieső jövedelem vagy váratlan nagyobb kiadás lenne a családban, és felkészülsz arra, hogy folyamatosan tudd majd később is tartani az életszínvonaladat (akár a nyugdíjas éveidben).

6. Ha nőként tudsz bánni a pénzzel, növekedni fog a magabiztosságod! Meg fog szűnni benned az, hogy bárkitől is függnöd kéne (aki eddig kezelte a pénzt/pénzedet). A függőség megszüntetésével magabiztosabban fogsz tudni részt venni emberi és párkapcsolatban is, tudva azt, hogy a pénz eszközként való tudatos kezelésével már csak a kapcsolatra lehet koncentrálni. Képezd magadat, ismerd meg a pénzügyi szokásaidat, mintáidat, és kezd mindig kicsiben és az alapoknál!
Stabil, hosszú távú, őszinte szeretetre épülő párkapcsolatban az értékrendek hasonlóságán túl a pénzügyi minták hasonlósága is egy fontos elem.

7. Ha kezeled a pénzedet és foglalkozol vele, gyarapodni fog! A pénzügyi gyarapodás a kulcsa lesz annak is, hogy időd és szabadságod legyen, hogy fejlődni tudj, hogy a megfelelő egészséget és életminőséget tudd biztosítani magadnak. A nők jó részének fontos a fejlődés, az egészség, a családdal töltött minőségi idő. Ha anyagilag stabil vagy és még gyarapodsz is, biztosíthatod ehhez a stabil alapot!

Mind a nemzetközi tendenciák, mind a társadalmi folyamatok azirányba mutatnak, hogy Magyarországon is ott van már a nők körében az a célcsoport, akiket érdekelnek a pénzügyek, a befeketések, akik akár saját döntés, akár egy élethelyzet hozta változás miatt már foglalkoznak alapszinten a pénzügyeikkel. Már csak a szolgáltatóknak és a tanácsadóknak kell felismerni azt, hogy őket máshogy és másként kell megközelíteni, máshogy kell velük kommunikálni, mint a férfiakkal, esetlegesen más típusú szolgálatásokra van szükségük, és sokkal több személyes figyelmet igényelnek a tények helyett, mint a férfiak.

Megosztás: