1. Nézz szembe a valósággal! – Adósságból az anyagi függetlenség felé
Írta: Pintér-Szabó Eszter Dátum: 2017.09.07.
Megosztás:

Az anyagi függetlenség és már a biztonság elérése is sokszor hangoztatott célok manapság. Tréningek, webináriumok, workshopok és könyvek tömkelege igyekszik útmutatást adni arra, vonatkozóan, hogy tűzz ki olyan célokat, melyek a vágyott életedhez segítenek hozzá, hogy építs fel önműködő, pénztermelő vállalkozást, hogy szabadon élj, hogy vággy, higgy, tervezz, gondolkodj pozitívan, kövesd azokat, akik luxus életet élnek stb.

Embertömegek mozdíthatók meg ezekkel a hívószavakkal, hiszen az anyagi jólétet, a pénz és az anyagi javak birtoklását nagyon sokan kötik össze az általános boldogságérzéssel.
Fura mód mégis a nemzetközi gazdaságpszichológiai kutatások eredményei szerint azon emberek, akiknél erős a fogyasztói szemlélet, akiknél dominálnak az anyagias célok, kevésbé boldogok azoknál, akik az emberi kapcsolatok építésére, a szellemi értékek követésére, mások és a társadalom jóllétére fordítják az energiáikat. (Forrás: Fodor László: Gazdaságpszichológia, 176. o.).

Félreértés ne essék, sem a kutatások, sem pedig a tendenciák nem az irányba mutatnak, hogy szegénységben és nélkülözésben kellene élni boldogan, másokat szolgálva és szellemileg emelkedve. Az anyagi bőség és a jólét hozzájárul a boldogságérzethez, hiszen a pénz lehetőséget ad az egészségesebb, tartalmasabb, tudásgazdagabb élethez. Ha azonban elsődleges cél az anyagi jólét, az csapdába ejti az egyént mind szellemileg, mind anyagilag. A vágyott javak és a jelenlegi helyzet közti rés ugyanis óriási frusztrációkat szül, ami egy ördögi körbe sodorja azt az embert, aki értékét és önbecsülését az anyagi javak fogyasztásától és az így kivívott társadalmi státuszától teszi függővé. Még több pénzt fog anyagi javakra költeni, esetleg még több adósságot halmoz fel annak érdekében, hogy a mutatni kívánt képet fenntartsa. Ha mindezekhez az érzelmi alapú döntésekhez a pénzügyi tudatosság teljes hiánya is párosul, akkor a boldogtalanság mellett az anyagi csőd is garantáltan be fog következni.

Nem mennék most abba bele, hogy a média, bizonyos üzleti körök, cégek hogyan tolják bele akár láthatatlanul is szépen lassan az egyént ebbe a csapdába. Én is benne voltam. És a végeredményt megélve már nem azon gondolkodtam, hogy kerültem abba a helyzetbe, hanem a kiutat keresve igyekeztem változtatni a gondolkodásomon és ezáltal a cselekedeteimen. Nem volt könnyű folyamat. Főleg az eleje nem. Akár megélted már valaha az anyagi jólétet, akár nem, mert eddig a nélkülözéshez szoktál hozzá, az első és legfontosabb dolog, amit meg kell tenned, ha adósságcsapdában és pénzügyi csődben vagy, hogy szembesülnöd kell a helyzeteddel és fel kell vállalnod!

A kisördög mindig ott mormogott az én vállamon is: „Jó lesz ez!, Kitartás, változni fognak a dolgok!, Csináld csak azt, amit eddig, meg lesz a gyümölcse, csak még nincs itt az aratás ideje!, Nem is olyan rossz ez helyzet, és különben is nekem most másra kell fókuszálnom, nem a rosszra, mert csak így fogok bőségben élni!… és a sort folytathatnám számtalan motivációs tréningről magamba rögzített mantrával! Na bumm… és a helyzet nem változott, sőt rosszabb lett … MERT NEM SZEMBESÍTETTEM MAGAMAT A HELYZETEMMEL!

Bárhol is vagy most anyagilag, kérlek, hogy szánj 10 percet arra, hogy nyugodt körülmények közt belenézel a saját pénzügyi tükrödbe, és összeírod, hogy hol tartasz most valójában!

Felhívom a figyelmet arra, hogy az agyunk erőteljesen fog tiltakozni fenti feladat ellen, ha belül tudjuk, hogy nem jó az irány. Ekkor muszáj erőt venni magunkon, mert ez lesz az első és az egyik legnehezebb lépés, mely a pénzügyi tudatosság felé visz. A gyakorlatot mindenképpen egyedül és csöndben, nyugodt körülmények közt végezd, hogy magadat is tudd közben figyelni, hogy mit érzel, esetleg milyen testi tüneteid vannak (nálam a fejfájás, mellkas és hátfájdalom általános volt, amikor az akkor még kilátástalannak tűnő helyzettel kellett szembesülni)
Írd össze a következőket:

– mennyi adósságom van és kik/mik felé?
– mennyi hitelem van?
– mennyi bevételem van jelenleg?
– mennyi megtakarításom/befektetésem van?

Nem kell tovább bonyolítani a pénzügyi részét. Ezek racionális tények, ha ezeket felírod, jön a nehezebb része:
– mennyire vagyok boldog 1-10-es skálán a helyzetemtől?
– mennyiben járul hozzá a jelenlegi helyzet a jövőbeni céljaim eléréséhez 1-10-ig?
– mennyire egyezik meg a helyzet a magamról képzelt helyzettel? (néha mást képzelünk magunkról, mint amit tények mutatni fognak, fontos, hogy a valóságnak megfelelő énképpel indulj a pénzügyi tudatosság útján!)
– ha fentiek megvannak szánj 5 percet arra, hogy csendben, magadban elkezded elfogadni a helyzetet és az eredményeket! Elfogadás és tiszta kép nélkül nem fog menni a változtatás sem. Bármennyi könyvet elolvashatsz, bármennyi tréningre elmehetsz, gyökeres változás nem fog bekövetkezni a helyzetedben anélkül, hogy tudnád valójában honnan indulsz.

A feladatok egyszerűnek tűnnek, de hidd el, a megélésük során fogsz tapasztalni érzelmi hullámvölgyeket. Amikor én feltártam évekkel ezelőtt az akkori valódi helyzetemet, hogy szembesüljek a valósággal, hát mi tagadás nem kis nyomasztó érzés lett úrrá rajtam. Több napig is eltartott, míg érleltem magamban a tényeket, és meg tudtam hozni a döntést ahhoz, hogy igen, változtatni akarok.

Amikor benned is megérik a változtatás vágya, igénye (ez lehet azonnal, órák, napok, de akár hetek múlva is), akkor még csináld meg a következő gyakorlatot:
– ülj le csendes, nyugodt körülmények közt és kezd el összeírni, hogy mit érzel az anyagi helyzeteddel kapcsolatban (szégyen, bűntudat, félelem, harag, düh, aggodalom, kilátástalanság stb. esetleg izgalom, motiváltság, vágy, öröm stb.) Írj le mindent, ami feljön benned a helyzeteddel kapcsolatban, írd ki magadból azt is, ha mást okolsz miatta!

Az érzések beazonosítása azért is fontos, mert ez lesz az alapja annak, hogy a saját meglévő pénzügyi hitrendszeredet át tudd alakítani, és felül tudd írni (erről majd a következő cikkekben írok).

A gyakorlatok közben mindig figyelj magadra, az érzéseidre, a testedre és mindent írj le, amit tapasztalsz. A tudatalattinkban ott van minden, ami a jelenlegi helyzetet előidézte, és ha a helyzettel együtt feltárod, akkor meg is tudod változtatni mindkettőt.

A következő lépésként meg fogjuk vizsgálni majd azt, hogy milyen szülői mintákat hozol a pénzzel, pénzügyekkel kapcsolatban, majd pedig a pénzügyi hitrendszeret átalakítását fogod tudni elvégezni.

Bármilyen furcsa is a pénzügyi tudatosság nem azzal indul, hogy nyitunk egy bankszámlát vagy kötünk egy biztosítást vagy lakástakarékot. Az olyan, mintha vennénk egy szekrényt, hogy a sok kacatot beleszórhassuk, hogy azt hihessük, rend van. Először a kacatok közt kell rendet rakni, hogy később tudhassuk azt, mekkora szekrényt kell vennünk.

Megosztás: